czwartek, 7 lutego 2013

Przepis na pączki

Tłusty, słodki i bardzo kaloryczny czwartek. Jakby tego było mało tradycja wręcz zmusza nas do skosztowania tych stert chrustu, faworków, pączków. Bardzo lubię ten zwyczaj, usprawiedliwiam się i pałaszuje z rozkoszą kolejne ciasteczko by w piątek powrócić do normalności, zdrowego rozsądku i ożywiania.
Przepis na pączki luksusowe:

  • 1 kg mąki,
  • 20 dkg cukru,
  • 20 dkg masła,
  • 15 żółtek,
  • 1/2 l mleka,
  • 6 dkg drożdży,
  • kieliszek spirytusu,
  • olejek rumowy,
  • 2 pomarańcze,
  • 5 dkg migdałów,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 20 dkg konfitury morelowej,
  • 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej,
  • smalec do smażenia,
Zaparzyć pół szklanki maki 1 szklanką mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozmieszane w szklance mleka, wsypać połowę mąki, pozostawić do podrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, otartą skórkę pomarańczową, posiekane migdały, rozczyn, resztę mąki, spirytus, stopione masło i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki. nakładać konfiturę na krążki, przykrywać drugim i formować kulę. Po podrośnięciu smażyć na gorącym łuszczu. 

Pączki z różą

1 komentarz: