poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Dżem z malin

Dziś znalazłam chwilkę by pobuszować w malinowym chruśniaku. Chwilka okazała się całym popołudniem ale opłacało się. Na początek dżemik malinowy. Pod koniec sezonu będą soki, może jakieś wino? Maliny czekają w lodówce do jutra, zaraz po pracy zabieram się do gotowania dżemu.
Składniki:
1 kg malin,
70 dag cukru.
Opłukane maliny dzielę na trzy części. Pierwszą przecieram przez sito, łączę z cukrem i zagotowuję. Szumowiny precz! Do syropu dodaję pozostałe maliny i gotuję, aż będą szkliste. Gorący dżem do słoiczków, na 10 min do wrzątku i gotowe. Jeśli ktoś lubi bardziej galaretowatą konsystencję może zastąpić malinowy przecier, syropem z czerwonych porzeczek. Wtedy zamiast 1/3 malin szklanka porzeczek.

Maliny

Maliny

Maliny
                                               
                                                  Skąd te muszki wiedzą o moich malinach!

sok malinowy

2 komentarze: