wtorek, 7 sierpnia 2012

Przepis na zapiekankę

Obiecany przepis. Spokojnie wystarcza na cztery porcje. Babeczkę można wyjąć z formy, pokroić w plastry i podawać polaną sosem grzybowym. Light owa wersja to bez boczku ze szklaneczką kefiru.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
200 g wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
olej do wysmarowania foremki i bułka tarta.
 Przyprawy każdy stosuje według swojego gustu. Ja uwielbiam kolendrę i czosnek, proponuję więc taką mieszankę.
Przyprawy:
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka kolęndry,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka cząbru,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
Pokrojoną cebulę i boczek podsmażyć, dodać do startych na drobno ziemniaków, wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy, wymieszać. Płaską blaszkę lub foremkę wysmarować olejem, oprószyć bułką, przełożyć ziemniaki. Piec w piekarniku na 200 ' C ok 50 min. Przed końcem można posypać startym żółtym serem lub ułożyć płatki masła i zapiec jeszcze przez 5 min. Smacznego.
.

1 komentarz:

  1. Znam, znam i baaardzo lubię, dla tego nie za często gości na stole. Zdecydowanie wolę wersję z boczusiem, chociaż z kefirkiem może latem lepiej.

    OdpowiedzUsuń